Image and video hosting by TinyPic

It's raining outside.

Jag hittade världens sötaste regnjacka på tradera innan.
Nu är det så att jag är fattig så den som typ känner för att vara jättesnäll mot mig;
KÖP!

http://www.tradera.com/auction/auction.aspx?aid=63834861

I'll Kill Her.

Jag överlevde Stockholmsresan.
Jag överlevde tillochmed moskén.
Fast hon var en riktig jävla idiot.
Bara så ni vet har muslimska kvinnor slöjor för att dom följer regler och män inte gör det.
I - D - I - O - T.

På lördag är det Popadelica!
Peppat som fan.
Ska fika med Lasse och hela kitet <3
Det kommer bli bra, annars jävlar.
Kom och kramas!

Revolt III

Fyfan vad jag är trött på dina pikar nu. Dra åt helvete!
Fittkärring.

Och Sthlm imorgon lär bli sådär kul med 72,50 i plånboken.
Fan.

Awake from the dead, my dear best friend.

Åh, jag är så jävla grinig för Stockholmsresan nu.
Inte för hur vi ska sova eller något sådant, utan för ett av våra studiebesök.
Vi ska besöka en moské och idag fick vi ett papper där det står:

"Vid besök i moskén gäller följande:
- Tänk på att moskén också är en gudstjänstlokal
- Visa respekt för eventuella bedjande
- Kvinnor förväntas täcka sitt hår! (moskén tillhandahåller klädesplagg för detta om du inte har eget plagg)
- Respektabel klädsel gäller för både män och kvinnor (inga shorts, inga korta kjolar, inga uppknäppta skjortor eller tajta kläder som visar alltför mycket av våra "behag")"


Alltså. Jag tycker det är sjukt jävla kränkande att bara för jag är kvinna måste jag täcka mitt hår? Jag är inte överhuvudtaget intresserad av det, i min världsbild finns det fan inget jag är tvungen att göra bara för jag är kvinna. Sure, det handlar om att visa "respekt" säger dom, men problemet är att jag tycker det är respektlöst. Islam är inte min religion, jag vill inte ha slöja och jag tänker inte ha det. Bara för jag är kvinna ska dom fan inte få tvinga mig till nånting.
Och vaddå? Ska jag inte kunna ha en vanlig jävla t-shirt på mig för den är för tajt över brösten eller? Jag kan väl för fan inte ändra på hur jag är skapad, ska jag klippa av dom då eller?

Nä, fyfan. Hade jag vetat detta från början hade jag aldrig anmält mig. Jag ska inte bli påtvingad nånting bara för jag är kvinna, så enkelt är det bara och sen skiter jag fullständigt i vad alla andra tycker.
Go feminism forever and ever typ.

Det blir aldrig som man tänkt sig..

Skum dag må jag säga.
Satt och hade hälsosamtal med skolsköterskan i över 1 timme.
Mötte upp Fidde och vi drog till vårdcentralen och tog blodprov.
Nu lär väl ryktena gå :P
Efter det blev vi typ påkörda i Fiddes bil.
Sen blev det Viktoria, pizza och asgarv åt hon som hade sås på kinden.
Efteråt åkte vi till Jönköping, hängde på bion ett tag och skulle se 21.
Filmen krånglade så vi fick välja mellan att få nya biljetter eller pengarna tillbaka.
Vi fick 4 biljetter så vi såg Superhero Movie som lätt är värd att se och vi ska på bio igen.
Tack för en mysig dag Fidde! ;)

Life is a bubble.

Och min farmor är lite halvjobbig igen.
Idag har hon ringt 6 gånger för hon tror att:
- någon har brytit sig in i hennes nya lägenhet för att övervaka henne
- hennes granne har snott ett brev och lagt på posten
- hennes granne försöker mörda henne

osv osv osv osv osv.

Det börjar bli lite för mycket nu.
Imorgon ska jag på hälsokontroll iaf.
Annars har jag bara tre skriftliga arbeten att göra på en månad lite drygt.
Ett i veckan, ett i veckan.
Men inte nu.

Ett litet MVG-arbete.

Och bara för att jag är så intelligent lägger jag upp det här. Läs och begrunda.

Rasism

Varför finns det rasism? Hur ska man göra för att lösa ett så pass stort problem som rasism är, och hur ska man få invandrare att bli ?svenska?? (OBS: Här menar jag inte att invandrarna ska bli svenska utan att vi svenskar ska lära oss att se dem som en del av det svenska samhället.) Hur ska man göra för att svenska folket ska acceptera dem som en del av Sverige?

 

Rasism är ett problem som har funnits i alla tider. I boken Rasism ? en historisk översikt av George M. Fredrickson (Princeton University Press, USA 2002) beskrivs begreppet rasism som ?fientliga eller negativa beskrivningar av en etnisk grupp? och är ett ofrånkomligt inslag i människors sociala samspel. Vi tycker att ?de? är olika oss på sätt som är permanenta och oöverbyggbara, men i själva verket skiljer vi oss bara från varandra i kultur, religion och hudfärg. Rasism har utvecklats till ett allvarligt internationellt problem där vi diskriminerar varandra på grund av allting egentligen. Det kan vara språk, hudfärg, religion, sexuell läggning osv. Vi lider av xenofobi, främlingsrädsla, när vi egentligen är likadana.
Begreppet rasism har ändrat betydelse. Förr var det ett kulturellt och religiöst begrepp, nu är det ett rasmässigt begrepp.

I boken Inte lika svensk som du, skriven av Mark Olson, Füsun Göcmen och Ann Eriksson (Statens Invandrarverk, 1986) beskrivs det hur tre olika kommuner i Stockholm drev ett projekt för att invandrarungdomar lättare skulle hamna på rätt gymnasieutbildningar där det är rimligt att de klarade av utbildningen och lättare hamnade rätt i livet. Man prövade olika metoder, som t.ex. att ge invandrarungdomar en egen SYO-konsulten på högstadiet där de kunde få mer och bättre information om svenskt yrkesliv, prao-platser m.m än vad som erbjöds annars. De höll föräldramöten på hemspråk eller med tolk eftersom föräldrar spelar stor roll vid val av gymnasieutbildning, vilket gav föräldrarna en chans att få veta hur barnets utbildning skulle fortsätta och de kunde ställa frågor. Man erbjöd också ungdomarna gruppvägledning och enskild vägledning där de antingen tillsammans eller ensamma kunde ställa frågor om utländska betyg, tvåspråkighet m.m.
Projektet gav kommunerna bättre kunskap om behovet av stöd för invandrarungdomar.

Att boken är gammal tycker jag är ett litet minus men jag tycker också det är positivt att man gjorde försök redan för 20 år sedan att hjälpa invandrarungdomar i deras situation. De metoder som används tycker jag är bra, de är kanske inte så aktuella just idag men då tror jag att de var till väldigt stor nytta. Att hjälpa invandrarungdomar, som kanske flyttade till Sverige i tonåren, att hitta rätt gymnasielinjer måste ha varit väldigt bra då. Nu är de som var unga då äldre och har kanske egna barn att hjälpa så småningom och då har de redan förutsättningarna som deras föräldrar kanske inte hade med att hjälpa till vid val av gymnasielinjer och de kanske också vet vad deras barn är kapabla till och vilka linjer som skulle kunna passa dem. Att de utländska eleverna fick en egen SYO-konsulent tycker jag var jättebra, det stod själv i boken att en SYO-konsulent har ca. 600-700 elever att vägleda och då är det inte alltid så lätt för dem att verkligen ta sig tid och sätta sig in i en elevs situation utan, som det också stod, skickar dem vidare till högre instanser. Om en elev vet att den har just en SYO-konsulent att gå till tror jag det är lättare för den att våga fråga istället för att behöva fråga många olika personer och kanske vara tvungen att berätta om jobbiga saker om och om igen. Eleven får förhoppningsvis den trygghet den behöver för att kunna rådfråga en yttre person.
I boken tog de också upp att de hade kulturrådgivare, utländska personer som höll föredrag där både svenska och utländska elever fick chans att ställa frågor om kulturer, religioner, samhälle osv. Jag tycker det skulle kunna vara bra att vi i svenska skolor införde någon slags temadag där utländska elever frivilligt kunde få hålla föredrag om sin religion, jag tror det skulle ge bättre inblick i en viss religion bättre än på religionslektioner. Dock tror jag det är viktigt att poängtera att föredraget är frivilligt så eleven inte känner sig tvingade att berätta om sin religion och kanske inte vågar berätta varför just den är så bra. Förhoppningsvis skulle det också vara okej om vi, precis som på kulturrådgivningarna, kunde fråga om sådant vi undrar över eller vill veta mer om.

Så vad gör då Nässjö kommun för att hjälpa invandrare att komma in i det svenska samhället?
På Nässjö kommuns hemsida (http://www.nassjo.se) får man bland annat veta att kommunen har en överrenskommelse med Integrationsverket att ta emot ca. 60 personer per år, att de har en integrationsgrupp som arbetar för att ge dessa människor en bra start och att alla erbjuds att genomgå ett introduktionsprogram med bland annat studiecirklar och praktik där deltagarna får lära sig hur det svenska samhället fungerar.
Integrationsgruppen som har funnits sedan 1985 har satt upp som mål att hålla sig underrättade hur invandrares situation ser ut i kommunen, de ska motverka främlingsfientlighet och erbjuda SFI-utbildningar (Svenska För Invandrare).
Introduktionsprogrammet som erbjuds är ett tvåårigt program som ska göra vägen in i det svenska samhället så lätt som möjligt. Programmet är utarbetat tillsammans med flyktingar som varit i Sverige under en tid och är i så stor mån som möjligt individanpassad. Deltagarna erbjuds också en introduktionsersättning, en summa pengar som avgörs av hur personens hushåll ser ut. För att få ut detta bidrag krävs det att studierna sköts och man inte har för mycket frånvaro, ungefär som studiebidraget.
Kommunen erbjuder också oss ?vanliga? svenskar att ställa upp som faddrar för invandrare, att låta oss hjälpa en medmänniska att bli en del av samhället. Vem som helst kan bli fadder, allt som krävs är att man är intresserad av att hjälpa andra och att du är engagerad.

Jag tycker att det Nässjö kommun gör är bra men skulle kunna förbättras. Man borde prova att placera ut invandrare i alla stadsdelar så inte alla hamnar på samma ställe, på så sätt tror jag man skulle kunna arbeta bort mycket av främlingsfientligheterna som finns. Bor man t.ex granne med invandrare tror jag det är lättare att man får kontakt med dem.
Det är jättebra att kommunen ändå hjälper invandrarna att komma in i samhället genom sitt introduktionsprogram och att invandrare själva har fått vara med att arbeta fram programmet. Jag tror också det kan underlätta för invandrare att känna sig mer välkomna och det är toppen!
Jag gillar också idéen med att vara fadder, det känns som att de som ställer upp som faddrar får utländska familjer att känna sig mer välkomna och som att de har vänner redan från start, förutom eventuella släktingar och jag tror det är ett bra sätt att stärka självförtroendet för dem. De känner sig antagligen mer accepterade direkt utav det svenska samhället och folket i det. Det är synd bara att det här med att vara flyktingfadder inte får större fokus i t.ex tidningar, jag själv hade inte hört talas om att det fanns ett sådant program och jag tycker det är synd att Nässjö Kommun inte gjort mer reklam om det.

 

Vad är då min lösning för att lösa detta samhällsproblem?
Jag tycker att vi i Sverige måste bli mer öppna, vi måste våga prata och fråga för att förstå oss på varandra. Ordna temadagar, ordna förläsningar, upplys och erövra! Våga fråga och framför allt, ge oss mod att berätta om våra liv, då tror jag att Sverige och det svenska folket förhoppningsvis någon gång i framtiden är tillräckligt upplysta och öppna för att inse att alla betyder lika mycket oavsett ras.


Rocken spelar ingen roll längre.

Jag vill vara som alla andra.
Eller, inte som dom. Men jag vill lika dom på nåt sätt.
Till sättet.
Sådär glad och sprudlande.
Jag måste sluta oroa mig för allting och lära mig ta en dag i taget.


På torsdag måste jag antagligen gå till skolsköterskan.
Kolla tid för blodprov osv osv osv.
Pappa och Kate tycker att jag blivit hängig sen jag blev vegetarian.
Eller är det en annan jävla dumhet?
"Du äter ju ingen sallad, du får inte i dig några proteiner."
Som om dom äter särskilt nyttigt.
Jag tror iallafall att mitt ris var nyttigare än deras pulvermos idag.
Sen vet dom ingenting om mina matvanor ändå.
Jag skulle kunna äta berg med sallad i skolan, utan att dom vet om det.
Så är det ju nästan också.
Problemet med salladen är väl att det är oekonomiskt för mig att köpa grönsaker.
Jag gör inte av med så mycket, det blir gammalt och jag får slänga det.
Om dom hade kunnat låta bli att ha rödlök i all sin jävla sallad hade vi kunnat dela.
"Det är bara att peta bort."
Javisst.
Men rödlöken är fortfarande stark och smakar av sig på all god sallad.
Det är förövrigt det äckligaste jag vet.
Rödlök alltså.

Lack of Blood.

Igår hade jag värsta inspirationen att skriva jättemycket men såklart vägrade det att funka då.
Men ja, jag har nog en av mina jobbigaste veckor denna veckan.
Fast egentligen inte, fixade nästan allting igår så allt jag har kvar är två prov, ett i religion och så högskoleprovet.
Ah, shit. Det känns som det inte kommer gå bra alls, ska sitta i skolan från 8.30 till 16.20 ungefär. Det känns sådääär va.

Annars så har jag vunnit en biljett till Siesta! Det var överraskande, jag som aldrig vunnit nåt i hela mitt liv innan, nästan. Har ju vunnit en falukorv på en julbazar en gång och en George Michael-skiva på Lunarstorm.

Haha, och förövrigt lyckades Popadelica lura mig hur mycket som helst innan. Stod att dom utökat hela festivalen, att Killers var bokade och sådär. Fick värsta hjärtklappningen, frågade Hanna om det var sant fast nej, "april, april". Usch, jag hatar första april, fast jag har ju egentligen inte blivit särskilt lurad idag ändå.

Och nu kan ni ju ge mig förslag på saker jag kan skriva om annars. Puss.

RSS 2.0